PiXspacer

[album: http://zador.org/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/pixspacer/]

A PiXspacer egy olyan kísérleti alkalmazás, amely szabadon bebarangolható virtuális térformákat hoz létre digitális képszekvenciákból. A képek meta adatait (például dátum/idő) kiolvasva, a program egy újfajta képnézegetési megközelítést tesz lehetővé. A programot a Kitchen Budapest ösztöndíjas kutatójaként kezdtem el fejleszteni.

A digitális fényképezés egyik hozományaként rengeteg sorozatfelvételt készítünk, mozdulatok és terek millióit örökítjük meg fázisokban, pixillációként. Ez az újfajta tömegkép készítési habitus újfajta szemléletet és újfajta eszközöket igényel. A hagyományos képnézegető szoftverek nem képesek a sorozatfelvételeket azonnali animációkká alakítására, utómunka és sok computer idő kell hozzá.

A hagyományos mozgókép élményen túllépve, a PiXspacer a síkbeli képek időbeli egymásutániságát térként ábrázolja. Az EXIF információkat alapul véve a program képes a betöltött szekvenciákat alkotó képek térbeli elhelyezkedésének meghatározására. Például az ’időpecsétek’ révén a sorozatfelvételek elemei térbeli hasábokként jelenhetnek meg. Az idő térré transzformálása révén. A felhasználó szabadon mozoghat a virtuális 3D térben, kedvére forgathatja a kép-szobrokat. Vizsgálhatja az izgalmas képződményeket statikus vagy animált állapotukban is, de akár bele is repülhet a képterekbe. A folyosószerű képfázis-útvesztőkben a lüktető mozgás különleges, már-már pszichedelikus vizuális élmény nyújt.